Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Λιμναίος Οικισμός Δισπηλιού!!

Λίγο πριν τον τελικό μας προορισμό που είναι η πόλη της Καστοριάς, κάνουμε μια μικρή παράκαμψη και βρισκόμαστε  στο Δισπηλιό. 


Ο λιμναίος οικισμός που θα συναντήσουμε εκεί μαρτυρά πως η περιοχή κατοικούνταν από τα νεολιθικά χρόνια.
Ο οικισμός χρονολογείται γύρω στο 5000 π.Χ. και θεωρείται από τους αρχαιότερους λιμναίους οικισμούς στην Ευρώπη. 
Ανακαλύφτηκε τυχαία όταν το 1932  ( χρονιά ανομβρίας )  η στάθμη της λίμνης κατέβηκε αρκετά και έτσι οι χιλιάδες διαβρωμένοι πάσσαλοι που εμφανίστηκαν μιλούσαν για τα σπίτια της λίμνης.
Ενώ πραγματοποιήθηκαν έρευνες στην περιοχή τόσο στην δεκαετία του 1930 από τον καθηγητή Α. Κεραμόπουλο όσο και το 1965 από τον καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ, Ν. Μουτσόπουλο, το 1992 η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή της Προϊστορικής Αρχαιολογίας Γ. Χουρμουζιάδη άρχισε να ερευνά συστηματικά τον λιμναίο οικισμό.
Το 2000 δημιουργήθηκε το Οικομουσείο όπου ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να απολαύσει την αναπαράσταση τμήματος του οικισμού, καθώς και του μικροπεριβάλλοντός του.



Τόσο η μορφή των σπιτιών, όσο και των υπαίθριων χώρων,  στηρίζεται στα επιστημονικά στοιχεία που προέκυψαν από τις ανασκαφές και στην διεθνή εμπειρία ανάλογων καταγραφών. 


Όσο πλησιάζουμε τον οικισμό,  οι σύγχρονες προσπάθειες "αναπαραγωγής" των πρωτότυπων ανασκαφικών προτύπων είναι εντυπωσιακές.

Μέσα στην λίμνη τα σπίτια χτίζονται σε υπερυψωμένες πασσαλόπηκτες  πλατφόρμες για να είναι πάντα πάνω από το νερό.


Για τον σκελετό της κάθε καλύβας χρησιμοποιήθηκαν κορμοί δέντρων....


Οι τοίχοι  και η στέγη θα γίνουν με πιο λεπτά ξύλα και καλάμια από την λίμνη. Ο πηλός θα καλύψει τις χαραμάδες των τοίχων και του πατώματος, και τα άχυρα στην σκεπή θα ολοκληρώσουν την κατασκευή του σπιτιού του προϊστορικού Δισπηλιώτη.


Οι καλύβες που βρίσκονται στις όχθες έχουν επίσης χοντρά πατώματα από ξύλο, πέτρες και πηλό για να μη πλημμυρίζουν και γεμίζουν υγρασία.


Το σχήμα τους είναι ορθογώνιο...


.... ή κυκλικό.


Ο πληθυσμός του οικισμού  υπολογίζεται στους 3000 κατοίκους. Είτε μένουν στην στεριά, είτε στην όχθη, είτε στην καλύβα που είναι πάνω στην λίμνη, η ζωή όλων έχει συνδεθεί  με την τελευταία. 


Σε μεγάλους κορμούς δέντρων σκαλίζει τις βάρκες του ( μονόξυλα ). Τις χρησιμοποιεί για το ψάρεμα αλλά και για την εύκολη μετάβασή του στα γειτονικά χωριά χωρίς να κινδυνεύει από τα άγρια ζώα του δάσους.


Όσο δύσκολη και να δείχνει η ζωή των κατοίκων στο νεολιθικό χωριό τα ευρήματα αποδεικνύουν πως δεν είναι έρμαια του περιβάλλοντος.


Φτιάχνουν μαχαίρια από πέτρες. δρεπάνια με κοφτερές λεπίδες από μεγάλους πυρήνες πυριτόλιθου και με τις ποταμίσιες κροκάλες  τα μικρά και μεγάλα τσεκούρια. Τα κόκκαλα των ζώων μετατρέπονται σε βελόνες, μυτερά σουβλιά και σκαπτικά εργαλεία.


Με δίχτυα από λινάρι, κοκκάλινα αγκίστρια και καλάμια ο κάτοικος του οικισμού θα ψαρέψει.


Παρατηρώντας πως η λάσπη σκληραίνει με την φωτιά, κατασκευάζει κάθε λογής αγγεία που θα χρησιμοποιήσει για τις καθημερινές του ανάγκες.


Θα χρησιμοποιήσει τα δέρματα των ζώων για τον ρουχισμό του και τα βότανα για να θεραπεύσει τις ασθένειες.


Εντυπωσιακό εύρημα επίσης η ξύλινη πινακίδα που βρέθηκε με κάποιο είδος γραφής επάνω της.
Περίεργο αν αναλογιστεί κανείς πως η γραφή θεωρείται πως ξεκίνησε εκατοντάδες χρόνια αργότερα γύρω στο 3000 π.Χ στην Αίγυπτο.


Κι αφού όλη την μέρα ο άνθρωπος του νεολιθικού οικισμού εργαστεί σκληρά για την  επιβίωσή του , το βράδυ θα συναντήσει τους υπόλοιπους γύρω από την φωτιά έξω ή μέσα στην καλύβα....θα παίξει μουσική με την κοκκάλινη φλογέρα του και θα "ψάξουν" όλοι μαζί να κατανοήσουν τα δύσκολα και ανεξήγητα της ζωής!!!

Το Δισπηλιό βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την Καστοριά και ο Λιμναίος Οικισμός στην νότια όχθη της λίμνης Ορεστιάδας ( ή λίμνη της Καστοριάς )

28 σχόλια:

  1. Πολυ ενδιαφερον! Εχει γινει πολυ καλη δουλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Παρασκευή μου!!!
    Τί όμορφη ανάρτηση!! Υπέροχες οι φωτογραφίες σου!!!
    Πολύ ωραίο τό ταξίδι πού μάς πήγες!!!
    Καστορία,δέν έχω πάει!!!Πρέπει να είναι πανέμορφα!!!
    Πότε θά πάς Λευκάδα?Εγώ τόν Αυγούστο!!!
    Καλή εβδομάδα!!!!Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Dimi μου!! Να σαι καλά!! Πρώτη φορά πήγα κι εγώ ακολουθώντας τον σύζυγο σε επαγγελματικό του ταξίδι τέλη Ιουνίου. Με εντυπωσίασε τόσο η πόλη όσο και οι κάτοικοί της!! Υπέροχοι άνθρωποι!!
      Δεν ξέρω πότε θα καταφέρουμε να ξεκλέψουμε ένα Σαββατοκύριακο πια για Λευκάδα μιας και η άδεια φαγώθηκε όλη για το χειρουργείο του παιδιού. Σήμερα κόψαμε τα ράμματα αλλά έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας για την αποκατάσταση. Φιλάκια πολλά!!

      Διαγραφή
  3. Υπέροχα!! Είχα ακούσει για το Δισπηλιό αλλά το φωτο-ρεπορτάζ σου με έκανε να νοιώσω ότι έχω πάει εκεί!!! Πολύ πετυχημένο!!! Μπράβο, Παρασκευή!! Ευχαριστούμε για την ξενάγηση!!!!
    Φιλιά!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά ακόμα γι'αυτό το μέρος!!! Μέσα από τα λόγια και την συζήτηση που είχα με τον ξεναγό ένιωσα κι εγώ σαν να ήμουνα κάτοικος του οικισμού!! Σε ευχαριστώ πολύ Μαριάννα μου!! Φιλάκια πολλά!!

      Διαγραφή
  4. Πρώτη φορά το είδα το μέρος αλλα μου άρεσε πολύ,αντε πάλι φιλενάδα μας πήγες την ωραία μας βόλτα,χαίρομαι πολύ που περνάς καλά και μαζί με σενα και εμείς πολλα φιλια ,ευχαριστω για τα ταξιδέματα που μας προσφέρεις,καλο σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ζωή είναι μια φορά φιλενάδα μου γλυκιά!! Ήξερα περίπου τι με περιμένει με το που θα γύριζα από αυτό το απρόσμενο ταξίδι. Σήμερα χαίρομαι που το απόλαυσα και μπορώ να το μοιράζομαι μαζί σας! Όπως κατάλαβες έχει πολύ Καστοριά ακόμα! :)) Φιλάκια πολλά πολλά!!

      Διαγραφή
  5. Έχω πάει μικρούλα στον συγκεκριμένο προορισμό.. Είναι πολύ όμορφα!!! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν έβλεπα τις φωτογραφίες χωρίς τις επεξηγήσεις σου θα νόμιζα πως επρόκειτο για τόπο της Αφρικής!
    Ούτε που το είχα ακουστά!
    Και φυσικά δεν έχω πάει Καστοριά!
    Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου!
    Φιλάκια Παρασκευούλα μου! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφρική δεν έτυχε να βρεθώ ακόμα Αριστέα μου!! Έτσι που το θέτεις ας φανταστούμε πως ακόμα και σήμερα άνθρωποι ζουν κάτω από δραματικές συνθήκες την στιγμή που εμείς απολαμβάνουμε τις αναπαραστάσεις του 5000 π.Χ. Μακάρι να μπορούσαμε όλοι να ταξιδεύσουμε μέχρι την Αφρική! Θα αναθεωρούσαμε πάρα πολλά μέσα μας!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!! Φιλάκια πολλά!! :))

      Διαγραφή
  7. Amazing tour of the village, looks like an awesome place to explore. Thanks for sharing your visit, wonderful photos and post!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. It is really a awesome place to explore!! I learnt everything about this place!! Thank you about your nice words! Hugs!

      Διαγραφή
  8. Δεν ήξερα καν ότι υπάρχει αυτό το μέρος...Φαίνεται πολύ ωραίο και πολύ ενδιαφέρον και θέλω να το επισκεφτώ οπωσδήποτε... Ευχαριστούμε που μας το έδειξες! Ωραία ανάρτηση! Είναι απίστευτο πόσα πράγματα τελικά δεν γνωρίζουμε από τις ομορφιές του τόπου μας...
    Φιλάκια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!! Τα πραγματικά ευρήματα που βρέθηκαν τα είδα μόνο σε φωτογραφίες. Την άλλη μέρα έμαθα από κάτοικο της Καστοριάς πως υπάρχουν στο μουσείο του Δισπηλιού. Η Καστοριά στο σύνολό της με μάγεψε!! Αξίζει να πας! Σε ευχαριστώ πολύ!! Φιλάκια!! :))

      Διαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παρασκευή μου , μου αρέσουν πολύ αυτά... οι πρωτοι άνθρωποι πως ζούσαν, που ζούσαν, τι χρησιμοποιούσαν κι όλα αυτά... δεν γνώριζα την ύπαρξη αυτού του οικισμού , ευχαριστώ για την πολύ όμορφη και κατατοπιστική ανάρτηση σου (φωτος και πληροφορίες) και η τελευταία με τα γράμματα και τα εργαλεία τους και το σχήμα και είδος των σπιτιών τους (καλύβες) όλα όλα με ταξίδεψαν σ εκείνη την εποχή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Δελφινάκι μου!! Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτησή μου!! Φιλάκια πολλά!!

      Διαγραφή
    2. διαβάζοντας την ψες , αφορμή αυτή σου την ανάρτηση, ήρθε στο μυαλό μου η Χοιροκοιτία..δεν το είχα προγραμματισμένο την ετοιμασα ψες την ανάρτηση , έψαξα στο ίντερνετ το υλικό κείμενο και φώτος και είναι η σημερινή μου ανάρτηση

      Διαγραφή
    3. Πολύ ωραία ιδέα Δελφινάκι!! Είδα την ανάρτηση το πρωί στα γρήγορα! Θα περάσω αργότερα πάλι με την ησυχία μου να την απολαύσω!! :))

      Διαγραφή
  11. Έχω πάει Καστοριά,αλλά στο Δισπηλιό όχι,και απ'ότι βλέπω στις υπέροχες φωτογραφίες σου αξίζει τον κόπο να το επισκεφτεί κάποιος. Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχουν φτιάξει πολύ όμορφο! Πραγματικά αξίζει!! Σε ευχαριστώ!! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  12. Αν και έχω πάει ,η σημερινή σου ανάρτηση είναι καταπληκτική ! Έμαθα πολλά περισσότερα και σε ευχαριστώ πολύ για το όμορφο και ιστορικό ταξίδι που με πήγες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά Ολυμπία μου!!! Σε ευχαριστώ πολύ! Καλό βράδυ! Φιλιά!!

      Διαγραφή
  13. Μαγευτική η ανάρτηση σου!!!Οι φωτογραφίες πανέμορφες και οι περιγραφές σου φανταστικές!!!Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την τόσο όμορφη βόλτα που μας πήγες!!!Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Σπυριδούλα σου!! Να σαι καλά!! Φιλάκια πολλά!!

      Διαγραφή
  14. Hello my dearest CM,

    oh I am so glad to hear you too, has been a while, sorry for my slowly molly visit as you know ;)
    by the way this museum such amazing. The huts in front of the lake I like them so much, could be a special villas for tourist instead of neolithic village ;)

    wishing you a great week

    ΑπάντησηΔιαγραφή