Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

" Άλλαξέ το"


Δυο κρακελαρισμένα μπουκάλια και δυο βαζάκια για ρεσώ που πήγα δωράκια σε ένα φιλικό μας σπίτι στάθηκαν η αιτία που η παρακάτω νταμιτζάνα έφτασε στα χέρια μου. Μια κυρία που ήταν εκεί ενθουσιάστηκε με τα δωράκια και μου ζήτησε να της φτιάξω μια νταμιτζάνα που είχε από την μητέρα της. Όταν έφτασε στα χέρια μου δεν είχα ιδέα τι μπορούσα να κάνω με αυτό το "τεράστιο" αντικείμενο που είχα μπρος μου. Πολλές ιδέες περνούσαν από το μυαλό μου μέχρι που άρχισα να ψάχνω για το κατάλληλο μοτίβο που θα χρησιμοποιούσα. Μέτρησα το κάτω μέρος της  και παράγγειλα τρία διαφορετικά ριζόχαρτα. 
Την πέρασα με κρακελέ ενός συστατικού και την έβαψα στο χρώμα του πάγου. 
Κόλλησα το ριζόχαρτο και με μερικές πινελιές έδεσα το μοτίβο με το υπόλοιπο σώμα της φιάλης.



Στόλιζε το σαλόνι μου για μήνες μέχρι να επιστρέψει στα χέρια της ιδιοκτήτριάς της. 
Όσοι την έβλεπαν ενθουσιάζονταν με το αποτέλεσμα. Κάποιοι μάλιστα ήταν πρόθυμοι και να την αγοράσουν ακόμα. Η νταμιτζάνα δεν χαρίστηκε αλλού, ούτε φυσικά πουλήθηκε και η ιδιοκτήτριά της την παρέλαβε μέσω τρίτων όπως  ακριβώς την είχε στείλει και σε μένα. 

Με την νταμιτζάνα και τις παρακάτω φωτογραφίες -πριν και μετά- πήρα μέρος στο "άλλαξέ το" που διοργάνωσε η φίλη μας Αριστέα τον περασμένο Ιούνιο. 


Ένα νέο "άλλαξέ το" όμως έκλεισε την αυλαία του την περασμένη Πέμπτη. 
Η συμμετοχή μου αυτή τη φορά κάτι εντελώς διαφορετικό.
Οι καρέκλες που είχα στην κουζίνα μου ήταν όλες για πέταμα. Έπρεπε να κάθεσαι αφού έχεις κάνει πρώτα τον σταυρό σου ότι δεν θα βρεθείς στο πάτωμα. 
Ο σύζυγός μου ασχολήθηκε μισή μέρα μαζί τους με βίδες και κόλλα (κι η αλήθεια είναι πως έγιναν πιο στέρεες κι από καινούργιες).  
Έλα όμως που σε κάποια σημεία φαίνονταν οι βίδες. 
Η απόφασή μου να τις πετάξω και να αγοράσω καινούργιες ήταν πλέον δεδομένη. 
Μια επίσκεψη όμως στα καταστήματα και οι τιμές που έβλεπα να έχει μια καλή καρέκλα ξύπνησαν το δημιουργικό μου οίστρο.
Και έχοντας στο μυαλό μια τραπεζαρία που είδα σε μια βιτρίνα γύρισα σπίτι με χρώματα και έφτιαξα την δική μου απόχρωση. Τρίψιμο, στοκάρισμα και δυο χέρια χρώμα. Το δεύτερο χέρι δυο-τρεις τόνους πιο απαλό.


Ένα καινούργιο ύφασμα στα καθίσματα, βάψιμο στο ίδιο χρώμα τα πόδια και η βάση του τραπεζιού, και η συμμετοχή μου έτοιμη προς ψήφο. 
Ψήφους πήρε ελάχιστους, λίγο ακόμα και θα "ψοφούσε" δηλαδή, αλλά δικαιολογημένα με τόσο όμορφες συμμετοχές. 



Να σας ευχαριστήσω όλους όσους ψηφίσατε την συμμετοχή μου και την Αριστέα για την φιλοξενία στον χώρο της!



Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Βραβείο By Andromeda - Photo a day 1-10 ( October 2015 )

Η Χριστίνα από το Andromeda-mygalaxy τιμάει με ένα μοναδικό τρόπο όλα τα φιλικά της ιστολόγια με βραβεία που τα ξεχωρίζει ανά κατηγορία. Όλοι μας καταλαβαίνουμε πως για να γίνει κάτι τέτοιο δεν είναι -καθόλου μα καθόλου- εύκολο. 
Σε μένα ( κι όχι μόνο ) δίνει το βραβείο φωτογραφίας, και όπως χαρακτηριστικά γράφει η ίδια, είναι για τα ταξιδιάρικα ιστολόγια που αιχμαλωτίζουν την στιγμή.


Το βραβείο συνοδεύετε με τις παρακάτω τέσσερις λέξεις  : 
στιγμή
κάδρο
εικόνα
αγαπημένο θέμα

Χρησιμοποιώντας τις λέξεις συνειρμικά μου βγαίνει το εξής:

"Κοιτάζοντας την εικόνα στο κάδρο δεν θα ξεχάσω ποτέ την στιγμή που τα μάτια σου έγιναν και είναι το αγαπημένο μου θέμα."

Χριστίνα σε ευχαριστώ πολύ για το βραβείο και με την σειρά μου σου αφιερώνω τις φωτογραφίες του photo a day των δέκα πρώτων ημερών του Οκτώβρη. 

Day 1.....oops


Day 2....Garden


Day 3....I saw this...


Day 4....Tradition


Day 5....A is for...Autumn


Day 6....B is for....bus


Day 7...C is for...cat


Day 8....D is for....dark


Day 9....E is for....elephant


Day 10...F is for....fish



Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!


Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Μυκηναϊκό Πάρκο Πατρών # 2


Στη προηγούμενή μου ανάρτηση σχετικά με το μυκηναϊκό πάρκο αναφέρθηκαν πληροφορίες που παρουσιάζονται σε πίνακες στην είσοδό του. Στη σημερινή παρουσιάζονται φωτογραφίες και πληροφορίες που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του χώρου. 



       Από τη θέση αυτή ο επισκέπτης έχει ενώπιον του ολόκληρο το κεντρικό ζωτικό χώρο της μυκηναϊκής εγκατάστασης. Στο πλάτωμα απέναντι, με την σύγχρονη ονομασία <<Μπόρτζι>>, βρίσκεται ο οικισμός, μεσολαβεί ο ενδιάμεσος χώρος που χρησιμοποιούνταν για καλλιέργειες, ενώ ακριβώς μπροστά μας αναπτύσσεται το νεκροταφείο με τους λαξευτούς  θαλαμωτούς τάφους.
Στον ευρύτερο ορίζοντα μπορεί να παρακολουθήσει: στο βάθος τον Πατραϊκό κόλπο, μέσω του οποίου οι μυκηναίοι κάτοικοι επικοινωνούσαν με άλλες εγκαταστάσεις της Μεσογείου, πιο κοντά μας το έλος της Αγυιάς, όπου υπήρχε το λιμάνι της Βούντενης. Το γεωμορφολογικό μοτίβο συμπληρώνουν περιμετρικά οι λοφοσειρές όπου προφανώς υπήρχαν φυλάκια προστασίας και οι βαθιές χαραδρώσεις των ποταμών Μείλιχου και Καραβά, που πλαισίωναν τον οικισμό και ενίσχυαν την άμυνά του. Τέλος, πίσω μας ορθώνεται ο ορεινός όγκος του Παναχαϊκού  που αποτελούσε τον γεωργοκτηνοτροφικό ζωτικό χώρο των κατοίκων της μυκηναϊκής εγκατάστασης.


ΤΑΦΟΣ 5

     Μετρίου μεγέθους θαλαμωτός τάφος με προσανατολισμό Β.-Ν., με μικρή απόκλιση. Αποτελείται από δρόμο, πρόσοψη, θύρα, στόμιο και θάλαμο κυκλικού σχήματος. 



Τη θύρα έφραζε ισχυρή ξερολιθιά από ποταμόλιθους. ( όπως στη φωτογραφία ο τάφος 13 )


     Ο θάλαμος του τάφου είναι κυκλικός ( διάμετρος : 3,17 μ. ) και τα τοιχώματά του, που διατηρούνται ακέραια σε ύψος μόλις 1,25 μ., συγκλίνουν στο σημείο αυτό απότομα για το σχηματισμό της θόλου. Ο τάφος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς περιείχε πρωτογενείς και δευτερογενείς ταφές σε δυο επάλληλα ταφικά στρώματα, τα οποία ήταν διαχωρισμένα με λεπτή στρώση κιμιλοχώματος. Στο κατώτατο ταφικό στρώμα αποκαλύφθηκαν έξι πρωτογενείς ταφές τοποθετημένες απευθείας πάνω στο δάπεδο ( διατηρούνται ακόμα - κάτω φωτογραφία ), καθώς και ένας λάκκος ωοειδούς σχήματος που περιλάμβανε τα οστά πέντε δευτερογενών ταφών. 


      Τόσο οι ταφές που βρέθηκαν κατά χώραν όσο και οι ταφές που βρέθηκαν εντός του λάκκου, αλλά και ο σωρός των παραμερισμένων οστών, συνοδεύονταν από αρκετά πολύτιμα κτερίσματα, όπως αγγεία, χάλκινα όπλα, χάλκινα εξαρτήματα ενδυμασίας, χάντρες και κομβία. Τα ευρήματα φανερώνουν ότι ο τάφος βρίσκονταν σε χρήση από την υστεροελλαδική ΙΙΒ/ΙΙΙΑΙ μέχρι τη νεότερη υστεροελλαδική ΙΙΙΓ περίοδο ( αρχές 14ου-τέλη 11ου αι. π.Χ. )



ΤΑΦΟΣ 9


     Μετρίου μεγέθους θαλαμωτός τάφος με προσανατολισμό Β.-Ν. Αποτελείται από δρόμο, πρόσοψη, θύρα, στόμιο, και θάλαμο τετράπλευρου σχήματος. Τη θύρα του τάφου έφραζε ξερολιθιά από αργούς ποταμόλιθους.


     Ο θάλαμος του τάφου ( 3,13 x 3,01 x 2,42 μ. ) είναι τετράπλευρος. Τα πλευρικά του τοιχώματα συγκλίνουν ελαφρά προς τα πάνω και σε ύψος 1,11 μ. ξεκινά η θόλωση, η οποία στην κορυφή της καταλήγει σε αβαθές υποθόλιο. 
Στο δάπεδο του τάφου βρέθηκε μια πρωτογενής διαταραγμένη ταφή, καθώς και σωροί οστών που είχαν παραμεριστεί προς το οπίσθιο τμήμα του θαλάμου. Τόσο η ταφή που βρέθηκε κατά χώραν όσο και οι σωροί οστών των παραμερισμένων ταφών συνοδεύονταν από μεγάλο αριθμό κτερισμάτων, που είχαν αποτεθεί επίσης σε σωρούς πάνω στο δάπεδο του θαλάμου. 


Ανάμεσα στα κτερίσματα ξεχωρίζουν αγγεία, σφραγιδόλιθοι, χάλκινα όπλα, χάλκινα μικροεξαρτήματα ενδυμασίας, ένα ασημένιο δαχτυλίδι καθώς και χάντρες από χρυσό, υαλόμαζα, φαγεντιανή, ορεία κρύσταλλο, κορναλίνη και όστρεο. Τα ευρήματα φανερώνουν ότι ο τάφος βρισκόταν σε χρήση από την υστεροελλαδική ΙΙΙΑ2 μέχρι την υστεροελλαδική ΙΙΙΓ περίοδο ( αρχές 13ου- 11ος αι. π.Χ.)




ΤΑΦΟΣ 25


Μεγάλος θαλαμωτός τάφος με προσανατολισμό Β.-Ν. με μεγάλη απόκλιση. 


Αποτελείται από δρόμο, πρόσοψη, θύρα, στόμιο και θάλαμο τετράπλευρου σχήματος. Τη θύρα έφραζε ξερολιθιά από ποταμίσιους λίθους.


Ο θάλαμος ( 4,00 x 4,90 μ. ) είναι τετράπλευρος, με οροφή πιθανόν τετράρριχτη με θόλο και υποθόλιο, η οποία όμως δεν διατηρήθηκε. Πάνω στο δάπεδό του βρέθηκαν έξι πρωτογενείς ταφές, καθώς επίσης σωροί οστών και κτερισμάτων που είχαν παραμεριστεί προς τις γωνίες και τα τοιχώματα του θαλάμου. Τα κτερίσματα που συνόδευαν ταφές και σωρούς συνίστανται σε αγγεία, κομβία, χάντρες από κορναλίνη, ήλεκτρο και ύαλο, μια οστέινη περόνη, ένα χάλκινο ξυράφι και ένα στεάτινο σφραγιδόλιθο, από τη χρονολόγηση των οποίων συμπεραίνουμε ότι ο τάφος βρίσκονταν σε χρήση από την υστεροελλαδική ΙΙΙΑΙ μέχρι τη μέση-νεότερη υστεροελλαδική ΙΙΙΓ περίοδο ( αρχές 14ου-μέσα 11ου αι. π.Χ.) 



ΤΑΦΟΣ 75

       Μεγάλος θαλαμωτός τάφος, προσανατολισμένος Α-Δ. Αποτελείται από δρόμο, πρόσοψη, θύρα, στόμιο και θάλαμο τετράπλευρου σχήματος. Ο δρόμος έχει μήκος 21,50μ. και πλάτος 1,75μ. Τα τοιχώματα του δρόμου συγκλίνουν σχετικά ήπια προς τα πάνω και απολήγουν σε τραπεζοειδή πρόσοψη η οποία έχει ύψος 6,70μ. πλάτος στη βάση της 1,90μ. και στην πάνω πλευρά της 0,81μ. Στα τοιχώματα του δρόμου και στην πρόσοψη έχουν ανοιχτεί συνολικά 6 κόγχες που βρέθηκαν διαταραγμένες και κενές ευρημάτων. Μόνο η κόγχη πάνω πάνω από την θύρα που αποτελεί μικρογραφία θαλαμωτού τάφου διατηρούσε την είσοδό της φραγμένη με ξερολιθιά.  


Η θύρα που έχει μεγάλες διαστάσεις ( ύψος 2,20μ., πλάτος 1,31μ. στο κάτω μέρος και 1,10μ. στο πάνω ) είναι ανοιγμένη στο κέντρο της πρόσοψης. Από αυτήν σώζεται μόνο στη νότια γωνία η γένεση του ανωφλίου που μάλλον ήταν τοξωτό. Τη θύρα εξωτερικά περιτρέχει αβαθές περιθύρωμα που διατηρείται σε μέγιστο ύψος 1,13μ. (βόρεια παραστάδα) και μέγιστο πλάτος 0,10μ. και στην επιφάνειά του διατηρούνται κατάλοιπα ερυθρού χρώματος με το οποίο ήταν βαμμένο. Τη θύρα έφραζε ισχυρή και επιμελημένη ξερολιθιά από ποταμίσιους λίθους. 


Ο θάλαμος του τάφου ( διαστάσεις 7,97 x 4,14μ.) είναι τετράπλευρος και η οροφή του, αν και έχει καταπέσει κατά το μεγαλύτερο μέρος της, πρέπει να ήταν τετράρριχτη. Το ταφικό στρώμα του θαλάμου περιλάμβανε 19 ταφές κατά κανόνα διαταραγμένες. 


Συνοδεύονταν από πολλά αγγεία και πολύτιμα κτερίσματα, όπως επικασσιτερωμένα αγγεία, χαύλιοι κάπρων, σφραγιδόλιθοι, χάλκινα αντικείμενα, χάντρες από ήλεκτρο και κορναλίνη, χρυσά κοσμήματα, ελαφαντοστέινα πλακίδια επένδυσης. Τα ευρήματα φανερώνουν ότι η αρχική κατασκευή του τάφου έγινε για αξιωματούχο του οικισμού, η δε χρήση του διήρκησε από την Υστερο-Ελλαδική ΙΙΙΑ μέχρι και την Υπομυκηναϊκή περίοδο ( περίπου 1425-1000 π.Χ.)



ΤΑΦΟΣ 62




ΤΑΦΟΣ  4

Μεγάλος θαλαμωτός τάφος με προσανατολισμό ΒΔ-ΝΑ. Αποτελείται από δρόμο,πρόσοψη, θύρα, στόμιο και θάλαμο τετράπλευρου σχήματος. Ο δρόμος έχει μήκος 19,70 μ. και πλάτος 2,86. Τα τοιχώματά του συγκλίνουν έντονα προς τα πάνω και απολήγουν σε τραπεζοειδή πρόσοψη, η οποία έχει ύψος 6,45 μ. και πλάτος 2,86-1,10 μ. ( από κάτω προς τα πάνω). Η θύρα που έχει ασυνήθιστα μεγάλες διαστάσεις ( ύψος 2,65 μ.,πλάτος 0,95-1.17 μ.) είναι ανοιγμένη στο κέντρο της πρόσοψης.


Οι ισομερείς παραστάδες που την πλαισιώνουν στενεύουν προς τα επάνω, και το γωνιώδες ανώφλι που την στέφει θυμίζει ανακουφιστικό τρίγωνο. Τη θύρα έφραζε επιμελημένη ξερολιθιά από κροκαλοπαγείς και ποταμίσιους λίθους.


Ο θάλαμος του τάφου ( 4,62 x 5,93 μ.) είναι τετράπλευρος και η οροφή του, αν και έχει καταπέσει κατά την μεγαλύτερη επιφάνειά της, πρέπει να ήταν τετράρριχτη με θόλο και αβαθές κοίλωμα (υποθόλιο) στην κορυφή της. Το ταφικό στρώμα του θαλάμου αποτελούσαν έξι πρωτογενείς και μια δευτερογενής ταφή που είχαν τοποθετηθεί σε ακτινωτή διάταξη, καθώς και πρωιμότερες ταφές τα οστά των οποίων είχαν παραμεριστεί στο κεντρικό τμήμα του νοτιοδυτικού τοιχώματος. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν και υπολείμματα καμμένων ξύλων που πιθανόν προέρχονται από πυρές για την απολύμανση του θαλάμου.


Οι ταφές που βρέθηκαν κατά χώραν, και κυρίως ο εκτεταμένος σωρός των παραμερισμένων οστών, συνοδεύονταν από πολύτιμα κτερίσματα όπως αγγεία, χάλκινα όπλα, σημαντικό αριθμό χαντρών από χρυσό,, κορναλίνη και ύαλο, χρυσές ταινίες, χρυσά ελάσματα, χρυσούς αδιακόσμητους δίσκους, σφραγιδόλιθους, από ημιπολύτιμους λίθους, με έγγλυφα πρωτότυπα θέματα και ομάδα επικασσιτερωμένων αγγείων ( κυρίως κύλικες ). Τα ευρήματα φανερώνουν ότι ο τάφος βρισκόταν σε χρήση από την υστεροελλαδική ΙΙΒ/ υστεροελλαδική ΙΙΙΑΙ μέχρι τη μέση /νεότερη υστεροελλαδική ΙΙΙΓ περίοδο ( αρχές 14ου-τέλη 11ου αι. π.Χ. )


Μερικές ακόμα φωτογραφίες από την ευρύτερη περιοχή του νεκροταφείου.














Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Η μικρή μου πριγκίπισσα!


Λίγες μέρες πριν τα γενέθλιά της η ανιψιά μου μου ζήτησε να της φτιάξω μερικές μολυβοθήκες για να χαρίσει στα παιδάκια που θα καλούσε στο πάρτυ της. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα συγκέντρωνε μόνη της τα άδεια κουτιά από το γάλα της μπέμπα τους. Μου ζήτησε να της φτιάξω οχτώ κοριτσίστικες μολυβοθήκες με θέμα "πριγκίπισσα".
Αρχικά έβαψα τα κουτιά με ακρυλικά χρώματα σε απαλό ροζ και όπως στέγνωνε ένα-ένα κολλούσα από δυο μοτίβα χαρτοπετσέτας στο καθένα.


Το περίσσευμα του μοτίβου δεν το έκοβα αλλά το κολλούσα από κάτω ώστε να έχει μια συνέχεια και ένα όμορφο αποτέλεσμα και η βάση του.


Προστέθηκαν λουλούδια....


.....τοποθετήθηκαν πολύχρωμα μολύβια....


....μολύβια-ραβδάκια....


......και ζωάκια.


Η μικρή μου πριγκίπισσα αφού έβαλε το τελευταίο ραβδάκι....


...... με τις ροζ κορδελίτσες της έβαλε και την τελευταία "πινελιά"!