Ξεχωριστή φυσική ομορφιά της περιοχής των Πρεσπών αποτελεί η νησίδα του Αγίου Αχιλλείου στο βόρειο άκρος της μικρής Πρέσπας. Όπως μας πληροφορούν οι περιηγητές και τα αρχαιολογικά λείψανα, αρχικά ήταν χερσόνησος συνδεόμενη με την βόρεια όχθη της λίμνης. Σε άγνωστη χρονική στιγμή, πιθανώς τους νεώτερους χρόνους, ο λαιμός της χερσονήσου κατακλύστηκε από τα νερά απομονώνοντας την νησίδα από την ξηρά. Στο ρηχό βυθό διακρίνεται πλακόστρωτος δρόμος ενώ οι ντόπιοι δείχνουν μέσα από τις καλαμιές το σημείο όπου καταποντίστηκε ο πύργος της πύλης του κάστρου το οποίο περιέβαλλε το νησί.
Η περιοχή κατοικείται στα ελληνιστικά και ρωμαικά χρόνια όπως μαρτυρούν τα ερείπια αρχαίου ιερού στη θέση της Βασιλικής των Αγίων Αποστόλων, λείψανα οικιστικών εγκαταστάσεων νοτιότερα, επιτύμβιες στήλες και επιγραφές με πληροφορίες για την << πόλιν των Λυκαίων >>. Άφθονο υλικό της αρχαίας Λύκας χρησιμοποιήθηκε ως οικοδομικό στα μεταγενέστερα βυζαντινά μνημεία.
Η περιοχή φαίνεται πως φθίνει και εγκαταλείπεται μετά από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια για να κατοικηθεί πάλι τον 9ο αιώνα, όπου μαρτυρείται για πρώτη φορά το βυζαντινό όνομα Πρέσπα. Το χώρο αυτό θα επιλέξει ο τσάρος των Βουλγάρων Σαμουήλ για να εγκαταστήσει για λίγα χρόνια στα τέλη του 10ου αιώνα, την πρωτεύουσα του βραχύβιου Βασιλείου του κτίζοντας ανάκτορο και τη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου. Για τον καθαγιασμό του χώρου ακολούθησε τα πρότυπα των βυζαντινών αυτοκρατόρων, μεταφέροντας τα οστά του Αγίου Αχιλλείου Λαρίσσης στη νεόδμητη εκκλησία.
Στις αρχές του 11ου αιώνα αποκαθίστανται η βυζαντινή κυριαρχία στο νησί και ο αυτοκράτορας Βασίλειος κτίζει στο λόφο Κάλε το κάστρο Κωστάντιαν, στους πρόποδες του οποίου πρέπει να αναπτύχθηκε ο βυζαντινός οικισμός. Εφεξής οικοδομούνται σημαντικοί ναοί, όπως οι Άγιοι Απόστολοι και ο Άγιος Δημήτριος, ενώ ανακαινίζεται και κοσμείται με τοιχογραφίες η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, στα νότια της οποίας εκτείνεται το κοιμητήριο των κατοίκων του οικισμού.
Πιο πρόσφατες ανασκαφές έφεραν στο φως άλλους δυο μικρούς ναούς.
Παράλληλα με την ανάπτυξη της νησίδας αναγείρονται λαμπρά μνημεία και στις ακτές της Μικρής Πρέσπας όπως ο Άγιος Γερμανός και ο Άγιος Νικόλαος Πύλης. Ο χώρος κατοικείται και ακμάζει έως τα τέλη του 14ου αιώνα, όπου επιβάλλεται η οθωμανική κατάκτηση. Έως τα μέσα του 15ου αιώνα ο οικισμός φθίνει και ο πληθυσμός διαχέεται από το νησάκι στις ακτές των λιμνών δημιουργώντας πολλούς νέους οικισμούς. Τα βυζαντινά μνημεία εγκαταλείπονται. Στην θέση τους θα λειτουργήσουν ο μικρός ναός του Αγίου Γεωργίου του 15ου αιώνα και η μονή της Παναγίας της Πορφύρας του 16ου αιώνα.
Πληροφορίες όπως αναγράφονται στην παρακάτω πινακίδα με την είσοδό μας στο νησάκι.
Πολύ όμορφο τοπίο και πολύ ενδιαφέροντα όσα μας έγραψες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν τα γνώριζα και πολύ μου άρεσε που μας τα έμαθες!
Πολλά φιλιά την καλημέρα μου!
Σε ευχαριστώ πολύ Έλενά μου! Είχα έτοιμες τις φωτογραφίες με όλη την περιοχή των Πρεσπών και τις έχασα όταν κάηκε ο υπολογιστής μου. Ευτυχώς έχω τις πρωτότυπες. Σιγά σιγά τις ετοιμάζω ξανά! :) Φιλάκια!
ΔιαγραφήWhat a beautiful view, lovely photo. I enjoyed this post and reading the history and info of Prespa! Have a great day!
ΑπάντησηΔιαγραφήIt's a lovely place! I ll show more photos soon ( i hope) :) Thank you!
ΔιαγραφήΠανέμορφο μέρος !!Πολύ ωραία η παρουσίασή σου Παρασκευή μου!Θά ήθελα νά επισκεφτώ τίς Πρέσπες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!Φιλάκια!
Dimi μου πήγα τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά! Αξίζει να πας! Είναι στα αλήθεια πανέμορφα! Να σαι καλά! Φιλάκια!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα Βιβή μου! Έχουμε τόσα μέρη να δούμε στην χώρα μας τελικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστούμε για το ταξίδι!
Κάθε γωνιά της Κατερίνα μου είναι μοναδική! Να σαι καλά! Φιλάκια!
Διαγραφήόμορφο μέρος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκαι ...
Στ'αλήθεια είναι! Φιλάκια!
ΔιαγραφήΩ wow! Η φωτογραφία είναι εκπληκτική, τι τοπίο, πανέμορφα !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ Βιβή :)
Σε ευχαριστώ Lyriel! Καλό βράδυ!
ΔιαγραφήΑντε και μας πηγες πάλι ωραίο ταξιδάκι ,ωραίο μέρος,χαιρομαι να περνας καλα εσυ και να βλεπουμε και μεις μερη ,θα το ξαναπω εχω ταξιδεψει μαζι σου σε μερη που ισως δε δω,φιλια πολλα ,καλο ξημερωμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς είναι καλά ο δοκιμαστής των γεύσεων σου που με παίρνει κοντά του στα ταξίδια, γιατί αλλιώς φιλεναδίτσα μου μέχρι πλατεία Γεωργίου το πολύ θα πήγαινα! :) Φιλάκια πολλά!
ΔιαγραφήΠόσο ωραία χώρα είναι η Ελλάδα και ζει μέσα στη μιζέρια της χρεοκοπίας... Είναι τόσο άδικο Θεέ μου... Φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να δούμε Πέτρα μου τι θα γίνει στις εκλογές. Καταλάβαμε τίποτα ή συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο; :( Φιλάκια!
Διαγραφή<3
ΑπάντησηΔιαγραφή<3 :)
ΔιαγραφήΠαρασκευή μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήφαίνεται καταπληκτικό μέρος!
Σε ευχαριστούμε για την υπέροχη εικόνα και τις πληροφορίες!
Φιλάκια και να περάσεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
Κι εγώ σε ευχαριστώ περιστεράκι μου! Καλή εβδομάδα να έχεις! Φιλάκια!
Διαγραφή