Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Μακαρονόπιτα με σπιτικό φύλλο

Μια εύκολη συνταγή που ποτέ δεν κατάφερα να την φτιάξω όπως η μαμά μου. 
Σήμερα της ζήτησα να μου φτιάξει τα φύλλα με τον δικό της τρόπο. Τα ανοίγει δυο μαζί....και ενώ φαίνονται σαν ένα φύλλο, μετά το ψήσιμο χωρίζονται σε δυο.
Τελικά ανέλαβε να φτιάξει ολόκληρη την πίτα.... 
Γι' άλλη μια φορά προσπάθησα να δω τι παραπάνω κάνει από μένα και έχει αυτό το πεντανόστιμο αποτέλεσμα!!

Μακαρονόπιτα

 Υλικά για  4 φύλλα
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελαιόλαδο, αλάτι,νερό

Εκτέλεση
Ανοίγουμε μια λακούβα στο αλεύρι και βάζουμε αλάτι και λίγο λάδι.
Προσθέτουμε λίγο - λίγο νερό μέχρι να έχουμε την επιθυμητή ζύμη.
Χωρίζουμε την ζύμη σε τέσσερα μέρη και συνεχίζουμε με την γέμιση.


Υλικά για την γέμιση
Μισό κιλό μακαρόνια νούμερο 5
300 γραμμάρια φέτα
1 κουτί γάλα εβαπορέ + 1 κουτί νερό
5 αυγά
ελαιόλαδο, αλάτι

Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. 
Τα κατεβάζουμε από την φωτιά πριν βράσουν καλά, προσθέτουμε κρύο νερό και τα σουρώνουμε.
Τα τοποθετούμε ξανά στην κατσαρόλα και προσθέτουμε:
Την φέτα τριμμένη στο χέρι, το αραιωμένο εβαπορέ, τα αυγά χτυπημένα όλα μαζί και λίγο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι αν χρειαστεί.


Άνοιγμα των διπλών φύλλων.
Παίρνουμε δυο μπάλες από την ζύμη. Ρίχνουμε αλεύρι και ανοίγουμε δυο παρόμοια κομμάτια.
Στο ένα ρίχνουμε λίγο λάδι, το απλώνουμε, τοποθετούμε και το άλλο κομμάτι από πάνω του και αρχίζουμε να ανοίγουμε τα φύλλα. 



Δεν ξεχνάμε να ρίχνουμε κάπου κάπου αλεύρι για να μην κολλήσουν. 


Εφόσον έχουμε αλείψει το ταψί με λάδι τοποθετούμε το πρώτο φύλλο.


Φτιάχνουμε και το δεύτερο και όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε στο ταψί την γέμιση, γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου που προεξέχουν προς τα μέσα και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο.
Από αυτό κόβουμε το κομμάτι που προεξέχει από το ταψί και το κρατάμε.
Ρίχνουμε λάδι το απλώνουμε και κόβουμε με το μαχαίρι την πίτα κατά μήκος.


Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C.
Όταν πάρει από πάνω την γυρίζουμε στο πλάστη και την αφήνουμε να πάρει λίγο χρώμα και από κάτω.
Η συγκεκριμένη ήταν σχεδόν έτοιμη και την άφησα μόνο 5 λεπτά.



Το κομμάτι του δεύτερου φύλλου έγινε ένα μπαλάκι που ψήθηκε και αυτό με την πίτα.
Μερικά φύλλα και το ψημένο αυτό ζυμαράκι θα είναι το δικό μου γεύμα μιας και δεν τρώω μακαρόνια τα τελευταία είκοσι χρόνια.


Καλή επιτυχία!!

30 σχόλια:

  1. Δεν έχω φάει ποτέ μακαρονόπιτα,αλλά έτσι που τη βλέπω στη φωτογραφία τη ζηλεύω...
    Οι μαμάδες,τελικά,φτιάχνουν πεντανόστιμες πίτες!!
    Καλή βδομάδα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Δυτική Ελλάδα είναι από τις πιο φημισμένες πίτες.
      Δοκίμασέ την! Αξίζει!
      Καλή εβδομάδα! Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  2. Μακαρονόπιτα πρώτη φορά ακούω ! Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου κάνουμε σπανακόπιτα ,πρασοτυρόπτιτα ,κολοκυθόπιτα ,γαλατόπιτα και την κλασική τυρόπιτα .. Το φύλλο εύκολα το κάνω ,θα δοκιμάσω τη γέμιση της μαμάς σου ! Μου φαίνεται τέλεια και λατρεύω τα μακαρόνια !Γειά στα χεράκια της μαμάς !
    Ολυμπία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μακαρονόπιτα είναι μια πίτα που φτιάχνουν πολύ στην Δυτική Ελλάδα...
      Είναι πολύ νόστιμη! Εγώ δυστυχώς δεν μπορώ να δοκιμάσω πια γιατι με πειράζουν τα ζυμαρικά!
      Είναι εύκολη και για σένα που φτιάχνεις σπιτικό φύλλο θα βγει τέλεια!!

      Διαγραφή
  3. Πω πω τι ωραίο πράγμα είναι αυτό εγω την εφαγα με κιμα αλλα αυτη τη βλεπω τελεια!!!!!!!!!!!!!!!!! θα προσπαθησω να τη φτιάξω ,καλή εβδομάδα Παρασκευή μου και τη μαμα και τα μάτια σου είναι μεγάλη μαστόρισα αλλα και η κόρη πρωτη φωτογράφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!!
      Είναι πολύ εύκολη! Εγώ στα φύλλα την παταω και δεν μου βγαίνει καλή!
      Για σένα θα είναι παιχνιδάκι. :)
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  4. φτιάχνω μακαρονόπιτα με έτοιμο φύλλο....της μαμάς σου φαντάζομαι τι νόστιμη θα είναι!!!θα κρατήσω τη συνταγή και ελπίζω να τα καταφέρω με τα φύλλα!
    καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Νάσια μου!! Τι να σου πω! Και εγώ στα φύλλα χάνω όλο το παιχνίδι! :)

      Διαγραφή
  5. Lecker, da nehme ich dann gleich mal ein kleines Stückchen mit...

    Lieben Gruß
    CL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλημέρα και καλή εβδομάδα (και πάλι)
    πρώτη φορά ακούω μακαρονόπιττα
    δεν ήξερα ότι υπάρχει έτσι φαγητό
    ευχαριστώ που το μαθα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ γνωστή στην Δυτική Ελλάδα Δελφινάκι.
      Γίνεται πολύ νόστιμη και πολύ εύκολα!

      Διαγραφή
  7. Such fantastic pictures !m drooling over that dish!
    Following you,please follow back to keep in touch through comments!

    Snoozer Loser Terrarium print scarf giveaway!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πώ πώ!!Η αγαπημένη μου!!Καί μέ σπιτικό φύλλο!!Σκέτη κόλαση Παρασκευή μου!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλενάδα μόνο εσύ την ήξερες την μακαρονόπιτα!
      Είναι πολύ νόστιμη στα αλήθεια!
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  9. ΜΑ το Θεο πρωτη φορα βλεπω μακαρονοπιτα!!!
    Αν και δεν τρωω φετα μου ανοιξες την ορεξη!
    kisses
    Anastasia
    http://natbeesfashion.blogspot.co.uk/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσένα θα έκανα αυτό που έκανε η μαμά μου στην αδερφή μου για να την φάει.
      Έτριβε την φέτα τόσο ψιλή που δεν φαίνονταν τίποτα..

      Διαγραφή
  10. μακαρονοπιτα φτιαχνει κ η μαμα μου!
    αλλα λιγακι διαφορετικη!
    δε βαζει φυλλο απο πανω αλλα ψηνει κατευθειαν τα μακαρονια με το τυρι ανακατεμενα!
    αλλα θα της πω να δοκιμασει κ αυτη τη μεθοδο η οποια φαινεται τελεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από Δυτική Ελλάδα η μανούλα μήπως;

      Διαγραφή
    2. Θα μπορούσα άραγε να προσθέσω και κομμάτια ζαμπόν στην γέμιση;

      Διαγραφή
  11. να και ένα φαγητό που δεν το ζηλεύω! μακαρόνια!! χα χα χα.. δεν έχω δοκιμάσει μακαρονόπιτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ετσι τη φτιαχνει κι η μητερα μου.Πραγματι ποτε δε γινονται ιδια αυτα που επιχειρουμε εμεις με τα δικα τους αλλα γι αυτο ειναι και μοναδικα. Πολυ ωραια παρουσιαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή